Casa Gira-sol

Obra seleccionada 2015

La casa es troba en el límit entre el mar i les roques del cap de Creus, al Port de la Selva. El terreny té una vista magnífica al mar, però està exposat a tramuntana i en algunes èpoques de l’any pràcticament no hi toca el sol. El projecte neix d’aquesta dicotomia: privilegiar la vista i atraure el sol cap a l’habitatge.

El projecte aposta per descompondre la visió panoràmica en vistes independents i, així doncs, els usos de la casa es trossegen i s’articulen per tal que cadascun s’encari a una condició diferent i neutralitzi la relació amb els veïns. En la suma de les petites unitats que emmarquen les vistes, en la transició d’una a l’altra, és on es comprèn la totalitat del paisatge i es genera l’espai central, i obert, de l’habitatge.

La casa és un mecanisme captador de llum i calor, un gira-sol gegant. L’ordenació de la volumetria genera un pati posterior per a l’entrada de sol a la zona d’estar, el qual, protegit del vent per l’habitatge mateix, està orientat per a maximitzar la captació solar i poder-hi estar els dies de vent. La seqüència de dos grans finestrals permet gaudir de la vista al mar.

L’esforç de la casa és bàsicament geomètric, ja que els materials utilitzats són comuns a la zona. La riquesa del projecte recau en la manipulació de la vivència de l’entorn.

Ubicació
Punta de la Creu, 14. El Port de la Selva
Tipologia
Habitatges unifamiliars
Any
2015
Autors
Promotor
Geoff & Melinda Taylor
Construcció
Joaquín González Carrillo. Obres i construccions
Fotògraf
Sandra Pérez Nieto