Reconstrucció i ampliació de la masia de Can Calau

Obra premiada 2015

A partir d’una masia catalogada i en estat ruïnós, situada dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, es reconstrueix i amplia la masia de Can Calau.

Es reconstrueix l’edificació principal amb parets de maçoneria de pedres extretes de la ruïna i impregnades amb la pàtina del temps. Les ampliacions corresponen al garatge semisoterrat, que alhora fa la funció de bancal de pedra, i al volum adossat de la sala d’estar i l’habitació principal. Aquest volum és de formigó vist i fusta de roure i recupera els models vernaculars de les construccions auxiliars, la fusta és el material emprat i la simplicitat volumètrica, la seva concreció formal.

Els interiors, amb pedra, coberta de fusta i murs i forjats de formigó vist, pretenen aconseguir uns espais que tinguin una unitat discursiva i formal i, al mateix temps, evitar solucions massa evidents entre allò nou i allò vell. En un espai de doble alçada, que relaciona les dues plantes, s’hi ubica la cuina. Tot el conjunt aconsegueix uns interiors amb contrastos de llum, que evoquen atmosferes passades amb vistes llunyanes.

Amb la reconstrucció de l’antiga feixa es redefineix el conjunt de l’edificació: edifici principal, cabana i era amb la bassa d’aigua.

Ubicació
Can Calau. Sant Joan les Fonts
Tipologia
Arquitectura
Any
2015
Autors
Promotor
Jordi Nogués Teixidor
Construcció
Jordi Nogués Teixidor
Fotògraf
Marc Torra - David Pérez