Una casa de poble, a Masarac

Menció especial 2020

MENCIÓ ESPECIAL HABITATGE EX AEQUO

Rehabilitació d’una casa de poble a Masarac. Accedim a la finca des de la cara nord, pel carrer del Mont, i trobem en primer lloc l’antic paller; continuem per la zona de pati, destinat a petit hort i galliner, i finalment, a través d’una rampa descendent, arribem a la part principal de la casa, formada per dues plantes, la inferior destinada als animals i la superior a habitatge. Cap al sud tenim la relació amb la zona d’horts i la vista cap a la plana de l’Empordà i el golf de Roses. L’estructura urbana del conjunt de cases antigues del poble segueix la mateixa lògica, creant un mosaic de murs de pedra i transversalitat carrer-casa-horts-vista.

El primer pas per a la intervenció és estudiar els murs de pedra per adaptar el programa i la proposta a les preexistències. El concepte principal apareix com la voluntat d’obrir-se generant una gran obertura, que permet la mirada cap al paisatge des de qualsevol punt de la planta, al mateix temps que es crea un món interior de relacions a través de pati. Per potenciar el pati com a espai de relació, la zona de nit se situa en un extrem, a l’antic paller, i la zona de dia a l’altre, al volum existent d’habitatge. El pati el forma una pèrgola amb vegetació per naturalitzar aquest espai de relació i crear un filtre cap als veïns. A la planta inferior trobem un espai íntim, l’antic corral, format per una volta catalana i il•luminat per unes petites espitlleres, mentre que la part de dalt es destina a la vida social. Aquest espai inferior és l’espai del foc, de recolliment, l’espai íntim de la família. A través d’un pas excavat a la roca mateixa, arribem, pel soterrani, al volum de nit, on trobem els banys i els dormitoris, que finalment ens retornen la mirada cap al paisatge a través del pati.

Ubicació
Carrer del Mont 31. Masarac
Tipologia
Arquitectura
Any
2020
Autors
Col·laboradors
Ramon Soler i Quim Gallart (col·laboració PE), Codi Estudi (Estructura)
Fotògraf
Andrés Arias