100 anys de ciutat d’Olot

Obra seleccionada 2008

La idea fonamental de l’exposició va ser celebrar el títol de CIUTAT que se li va concedir a la VILA d’Olot ja fa 100 anys. Això va ser possible amb un creixement demogràfic determinat pel qual, a partir del 1907 la Vila d’Olot va passar a ser considerada CIUTAT. Per tant, l’element, més important i generador de tota aquesta exposició va ser sens dubte la GENT D’OLOT.

La proposta de l’exposició partia de dues idees bàsiques:

1. El TEMPS (com un element lineal indefinit)

2. La GENT que fa possible una CIUTAT

L’espai de la SALA OBERTA del Museu Comarcal de la Garrotxa va quedar subdividit per les línies del temps, una mica com si es tractés d’una cinta mètrica gegant. Cada línia que travessava la sala marcava una dècada.

A la paret de l’esquerra s’hi van col·locar 10 monitors on s’hi mostraven 10 vídeos de les persones escollides (per part del Museu) per explicar la seva visió de cada una de les dècades dels 100 anys.

El VÍDEO ens permetia que la mateixa persona ens expliqués de tu a tu la vivència de la dècada en concret. De manera que la GENT que va anar a visitar l’exposició no calia que llegís 10 textos diferents, sinó que va veure i va escoltar una exposició.

A més, el vídeo ens va permetre arribar a aquella GENT que pel que sigui no podia llegir.

A la paret de la dreta es va crear entre les línies de les dècades la subdivisió dels anys, les franges creades ens van servir per posar-hi les FOTOS POLAROIDS dels ciutadans que van anar a veure l’exposició.

Les FOTOS POLAROIDS representen els ciutadans que fan possible la ciutat. La instantània de cada ciutadà que visitava l’exposició es col·locava a la franja del seu any de naixement, d’aquesta manera l’exposició va ser un element dinàmic, popular i que involuntàriament va ajudar a dibuixar una corba demogràfica decreixent.

Promotor
Museu Comarcal de la Garrotxa
Fotògraf
Espai Androna SL