L’Areny

Menció 2023

La intervenció s’emplaça al barri vell de Girona, als arenals de l’Onyar, sobre el traçat fortificat de la muralla baixa de l’any 1130. Les cases de l’Onyar es defineixen en dues etapes, en el segle XVI, quan s’incorporen elements defensius i carrers a la trama urbana, i en el segle XIX, quan s’obren les galeries sobre el riu.

Es planteja com una intervenció en el patrimoni, en què la part i el tot es treballen de manera indissoluble; s’intervé des de l’accés del carrer, l’exigència del nou programa funcional, fins a la recuperació de la galeria orientada a la façana de l’Onyar.

El projecte proposa la recerca de la llum, recuperant la galeria vidriada de la façana del riu. El tractament de la muralla interior es vehicula per estrats, exfoliant les capes sobreposades al llarg dels segles en aquest procés cap a la Nèmesi. Allò que es revela conviurà amb allò que es transforma, reinterpretant la història mitjançant un acerat de lloses recuperades que configuraran part de la trama urbana perduda.

Ubicació
Girona
Categoria
Arquitectura
Any
2023
Autors
Promotor
Iuristecnic S.L.
Construcció
Iuristecnic S.L.
Col·laboradors
Fotògraf
Eugeni Pons