Una nau a la Moixina

Obra seleccionada 2024

Un edifici industrial en desús és l’objecte d’aquest projecte de reforma. Una fàbrica tèxtil ubicada al paratge dels aiguamolls de la Moixina i la Deu (dins la reserva natural de la zona volcànica de la Garrotxa) que a mitjan segle XX utilitzava els canals d’aigües cristal·lines per abocar-hi els residus de la seva activitat industrial. Hem de transformar aquest edifici en les noves oficines d’una consultora dedicada a millorar l’estalvi energètic de grans empreses del sector productiu.

Pel que fa a la distribució de funcions en el conjunt, la reforma allibera de compartiments el volum principal per crear un gran espai de trobada i treball en comú, i organitza despatxos, office, serveis i instal·lacions al cobert annexat, alhora que en substitueix la teulada existent per una nova coberta plana que ajuda a clarificar-ne l’evolució històrica.

En coherència amb la nova activitat, la reforma es fa seguint els requisits per obtenir la certificació americana LEED d’eficiència energètica. Els materials principals del projecte són, d’una banda, la planxa deployé d’acer oxidat per revestir el volum més petit i dotar-lo d’un caràcter abstracte, i, de l’altra, la vegetació enfiladissa que abriga la façana de l’edifici principal i l’arbustiva que defineix els aparcaments, amb la intenció en comú de mitigar la presència humana en aquest entorn natural protegit.

Ubicació
Olot
Categoria
Arquitectura
Any
2024
Autors
Promotor
Energy Tools Consulting
Construcció
Construccions Sala Les Preses, SL
Col·laboradors
Eva Fité i Jordi Cusidó, projecte
Fotògraf
Marc Torra