Bloc 6×6

Obra premiada 2022

El bloc 6×6 intenta respondre al repte majúscul de construir un habitatge contemporani que respongui a les qüestions del present plantejant un apropament entre els extrems de diverses dicotomies: el creixement urbà i el respecte pel medi, la relació entre un prototip i el seu context cultural, la durabilitat dels edificis i la seva adaptabilitat al llarg dels anys i la preservació d’un contacte íntim amb l’univers en un context de densificació de les ciutats.
La utilització de panells de CLT planteja una tipologia d’estructura mural. Els habitatges estan formats per sis estances d’uns 12 m2 que es poden connectar a voluntat i canviar d’ús al llarg del temps.
Per reduir la demanda energètica, es combinen un bon aïllament, la ventilació creuada i l’aprofitament de la radiació solar. Una galeria hivernacle a sud permet el preescalfament passiu de l’habitatge a l’hivern; a l’estiu es fa recircular l’aire fresc de nord cap a l’espai interior i la galeria es reconfigura a mode d’umbracle.

Ubicació
Girona
Categoria
Arquitectura
Any
2022
Autors
Construcció
Egoin / Alumilux / Jaume Fusters / Placoguix / Elèctrica Riam / EIS Girona / Estructuras Ultra / Telecta.
Col·laboradors
Raül Elias Bramon (cap de projecte) / Arnau Arboix Sala (arquitecte) / Xavier de Bolòs Prat (arquitecte tècnic) / L3J arquitectura i enginyeria - Jaume Pastor (càlcul d'instal·lacions) / Societat Orgànica + 10, s.c.c.l. - Luca Volpi (consultoria sostenibilitat) / Arquitectes consultors d'estructures Blázquez Guanter s.l.p. - Lluís Guanter (càlcul d'estructures) / SiS consultoria acústica s.l. - Francesc Sampedro (càlculs d'acústica) / Incafust, Institut Català de la Fusta - Eduard Correal (control de qualitat i assessorament) / Serveis Tècnics d’Egoin - Beñat Serna (execució estructura de fusta)
Fotògraf
José Hevia