Casa a Cruïlles

Obra finalista 2015

Es parteix de quatre parets de pedra enclavades en un entorn medieval; tres són mitgeres i la quarta, a nord, és la façana a carrer. Una ens tanca intra moenia: era la muralla que protegí el poble durant segles amb les seves espitlleres i la contundència de la seva massa.

Tot respectant els materials i la història dipositada en les seves pedres, la intervenció té com a objectiu obrir la casa, reorientar-la i donar-li quatre façanes. Així és com es crea un pati entorn del qual s’articulen els espais. Les dimensions reduïdes de la casa, juntament amb el pendent pronunciat del carrer, porten a crear un habitatge en mitges plantes amb una estança oberta en cadascuna i comunicades per una escala que es desenvolupa entre la façana i el pati.

En obrir la fosca porta d’accés, trobem un fons de llum emmarcat per una finestra, que és el rebedor, on els mobles amaguen l’habitació de convidats i el bany. Deixem l’escala que condueix a la zona de la piscina i continuem pujant per arribar a la cuina, amb la muralla de fons i la gran finestra oberta al pati, que convida a pujar a la sala d’estar. Pujant un tram més, i a través de la passera, arribem al dormitori principal, definit per un volum de fusta.

Les parets de pedra es netegen i conserven totes les textures, totes les irregularitats i tota la història. Buscant la integració en els materials de la zona, i seguint la lògica constructiva de l’entorn, les noves parets que tanquen el pati s’emblanquinen amb la mateixa tècnica que s’usava antigament. Les divisòries interiors no existeixen com a tals, sinó que es dibuixen mobles que contenen part del programa, amb fusta a tall de serra i pintats.

Ubicació
Carrer Gessamí, 24. Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura
Categoria
Habitatges unifamiliars
Any
2015
Autors
Construcció
Construccions Majoral SA
Fotògraf
José Hevia