Fontada

Obra premiada 2022

Tres terrasses de pedra volcànica amb fileres de plàtans configuren el millor espai públic d’Olot: les fonts de Sant Roc. Cent cinquanta bombetes i els seus cables dibuixen un llum de saló, de 8 metres d’alçària i 8 metres de diàmetre. Corona un eixamplament semicircular presidit per la font principal i una fila d’arbres esvelts. Tots els components són reutilitzables i els difusors, cons per a maquinària tèxtil, són reciclats.

La làmpada reconeix el doble caràcter del paratge: l’engalana celebrant el seu paper com a estança comunitària de la ciutat, al mateix temps que construeix una atmosfera propícia per al passeig introspectiu. Durant les llargues nits d’hivern i pandèmia del 2020, la llum, com un imant, va convidar els ciutadans a redescobrir aquest lloc públic únic. I no únicament redescobrir; a l’aixopluc de la làmpada, les fonts van tornar a esdevenir l’escenari de moltes activitats espontànies. Per petició popular, la instal·lació del festival Lluèrnia va seguir en funcionament tres mesos més.

Promotor
Lluèrnia - Festival del foc i de la llum
Construcció
Materials i Transports Coll, Narcís Salgueda Soy
Col·laboradors
Blázquez Guanter, càlcul estructura; Anaïs Masllorens (mezzosoprano), Marc Romero (pianista), artistes acte inaugural; Casa Sol, subministrament cons; Aniol Coll, muntatge; Salvi Capellà, assessorament tècnic
Fotògraf
Roger Serrat-Calvó, José Hevia