Hort vertical

Obra seleccionada 2006

L’ “Associació de Naturalistes de Girona” (ANG) en la celebració del seu 25 aniversari decideix participar en el festival Girona Temps de Flors 2006, fent una intervenció en el pati de les antigues escoles de Sant Daniel, seu de l’ associació.

El Barri de Sant Daniel es caracteritza pels seus horts aterrassats al costat del riu Galligans. Aquests horts servien per la nutrició i esbarjo de les families de Girona fins a començament del segle XX i encara avui conformen l’orografia única del lloc. Així mateix el pati de les antigues escoles de Sant Daniel ,amb les seves humils construccions , defineixen un espai únic abrigat per frondosos castanyers d’indies que contrasta amb la resta dels patis dels palaus gòtics que s’obren al centre de la ciutat.

És aquesta singularitat del lloc i la voluntad de transmetre els principis dels naturalistes, el que genera el concepte de l'”Hort Vertical”. Una transformació efímera i cambiant del pati de les escoles de Sant Daniel. Un fragment d’ agricultura biològica format per 12 hortets, amb 12 regues verticals cadascun. Una successió de 12 plans verds i florits, penjats com llençols vegetals onejant sota la bòveda dels castanyers. Una atmòsfera que envolica al visitant i el convida al seu recorregut permetent un contacte directe amb les plantes i amb això el gaudi de tots els sentits.

El projecte es basa en 3 idees:

a) Agricultura biològica. Utilizació d’hortalisses com una manera d’ aprenentatge, fomentant el coneixement, respete i valor per la natura mitjançant el contacte amb la planta viva. Son 12 hortets penjants, cadascun una espècie que forma part de la dieta local. Flors de carbassó, flors de tomateres, flores de pebrots, enciams maravilla o de fulla de roure, … 12 espècies provinents de cultiu biològic. 1440 plantes que creixen, canvien, floreixen, variant el paisatge de la instalació.

b) Reutilizació i reciclatje. La plantació de l’hort es realitza amb llaunes ja usades; una manera per reduir la generació de residus. Aquestes llaunes compilades pels membres de la ANG, s’enfilen com rosaris i contenent les hortalisses en el seu interior. L’ús de les llaunes ofereix també un joc de reflexes, colors, sons y geometríes que contrasten amb les formes orgàniques y de suaus contorns de les plantes.

c) Participació activa de socis i visitants. Es busca la participació per 2 vies. Primer la labor dels socis de la ANG en la compliació de llaunes i en el montatje de la instal·lació. I segon la participació del visitant mitjançant la seva interacció amb la instal.lació, així com amb l’ apadrinament de les plantes. En el seu recorregut el visitant pot flairar, tocar, percebre, fins i tot tastar un cocktail bioenergètic a base de fruits de l’hort. El sistema d’apadrinament de les plantes, permet que l’ hort vertical no desapareixi amb la culminació del festival; surt del pati de Sant Daniel i continua en forma d’horts urbans, dispersant-se en balcons, patis, terrasses, jardins de les cases i finalment en els plats de numeroses families.

Ubicació
C/ de les Monges, 20 - 17400. Girona
Categoria
Espais efímers
Any
2006
Autors
Promotor
Associació de Naturalistes de Girona, ANG