La llum del nou mil·leni

Obra seleccionada 2002

Per desè any consecutiu, l’Ajuntament encarrega, dins la mostra de pessebres, el Pessebre de la Ciutat d’Olot a l’Escola d’Art. L’encàrrec està marcat pel tema general de la mostra enguany “Viatge i diferència” per un pressupost màxim de 2400 euros i per una ubicació: el claustre renaixentista del Carme.

Des de l’escola el pessebre es concep com un muntatge contemporani amb voluntat de produir un diàleg actual però també respectuós amb la significació nadalenca. “El periple de la llum… I’anunci en la llunyania traça sobre l’espectador planificació i esperança i una membrana translúcida al mig dona llum a la diferencia.” Les bombetes al·lògenes que habitualment il·luminen el claustre ara el tenyeixen de color blau. Es pot percebre que ha baixat considerablement el flux de llum. Al centre, una retícula suspesa en forma de pla vertical de 20 x 6 metres d’alçada serveix de suport a les mes de mil tres-centes imatges en blanc i negre de les maternitats de l’any. Amb extrema senzillesa, cada imatge preserva la seva identitat i esquiva el vent i, en el seu conjunt, es mostra com una textura vellutada. La seva fragilitat i esveltesa contrasta amb el pes i la duresa del terra de còdols blancs de riu. Al visitant l’acompanya “When you wish upon a star” de Louis Amstrong i una moqueta blau marí mentre una llum blanca travessa en diagonal tot el muntatge.

El dia de la inauguració, el muntatge va disposar d’una llum específica per tal de satisfer el desig dels visitants de reconèixer les maternitats.

Ubicació
Claustres del carme, C/ pare antori soler, 1. Olot
Categoria
Espais efímers
Any
2002
Autors
Promotor
Ajuntament d'Olot i Mostra de Pessebres