Les Llosses – Centre d’activitats integrat al paisatge

Obra seleccionada 2017

Les Llosses és el municipi amb el terme més extens del Ripollès, però no té nucli urbà, sinó que s’estructura a partir de masies aïllades i d'un seguit d’antigues parròquies, que formen petits conjunts arquitectònics disseminats en el terme. Al peu de la carretera C-26 de Ripoll a Berga es troba el nucli de Santa Maria de Matamala, un dels indrets més emblemàtics. L’església que domina la vall de Matamala, datada des de l’any 888, ha estat tradicionalment un lloc de trobades i celebracions.
 
L’objectiu inicial és crear un equipament obert que concentri la majoria d’activitats socioculturals i esportives de les Llosses, amb vocació de ser la llavor que en el futur generi la creació d’un nucli urbà que donarà identitat al poble. El programa d’usos proposat per l’Ajuntament suposava una volumetria molt important respecte de les preexistències actuals, que s’implanta sense que l’església perdi cap mena de protagonisme arquitectònic ni el sentit com a punt de referència en el paisatge que tradicionalment ha tingut.
 
Els principis bàsics del disseny de la proposta han sigut els espais oberts i les línies simples, alhora que s'ha volgut defugir l’ornamentació supèrflua i potenciar un disseny enfocat a un baix cost constructiu i de manteniment. L’equipament té a la planta semisoterrani una sala oberta i un espai tancat per a lavabos i magatzem, i a la planta superior un espai polivalent tancat d’uns 150 m². Aquesta planta es tracta amb una volumetria pura i rotunda, que ajuda a resoldre el canvi de nivell del terreny.
Ubicació
Santa Maria de Matamala. Les Llosses
Categoria
Espais exteriors
Any
2017
Autors
Promotor
Ajuntament de Les Llosses
Construcció
Construccions Antigas Serrat, SL
Fotògraf
Adrià Goula