Rehabilitació del Museu Terracotta

Menció especial 2020

MENCIÓ ESPECIAL PATRIMONI EX AEQUO

La sobrietat, la sostenibilitat i el respecte pel patrimoni industrial són els trets directors del projecte de rehabilitació que transforma una antiga rajoleria en museu.

Les intervencions arquitectòniques, efectuades amb un pressupost molt ajustat (438 €/m2), han consistit en:

1. Eliminació de totes les construccions secundàries que emmascaraven l’espai escènic, per així revalorar els elements essencials sense desfer l’ambient de l’antiga fàbrica (no desterrar el fantasma).

2. Ordenació general del museu per tal de configurar un espai expositiu òptim. Els nous elements arquitectònics, introduïts quan ha estat estrictament necessari, s’han dissenyat amb racionalitat i respecte.

3. Recuperació d’elements característics de l’edifici preexistent (cavalls metàl•lics, làmpades, sòls, forns, lluernes) adaptant-los a la normativa actual sense desvirtuar-los.

4. Visibilització del museu, que fins ara passava desapercebut, mitjançant el disseny de la tanca, l’entrada al recinte, la col•locació de pardaleres a la torre, la il•luminació de les xemeneies i el tractament general de l’espai exterior.

Ubicació
C/ 6 d'octubre de 1869. La Bisbal d'Empordà
Categoria
Arquitectura
Any
2020
Autors
Promotor
Ajuntament de la Bisbal d'Empordà
Construcció
1a fase: Betaconcret,SA , 2a fase: Burgos-Gassull,SL
Col·laboradors
Carles Planas _aparellador, Oter Girona, SLP _serveis enginyeria, Blázquez Guanter SLP _consultors d'estructures, Laia Escribà Nadal _arquitecta, espai expositiu i exterior
Fotògraf
Marc Torra