Restauració del Camí de Ronda de s’Agaró

Obra finalista 2002

L’objecte del projecte és la restauració i condicionament del Camí de Ronda de S’Agaró, un dels espais públics més exemplars i de major vàlua patrimonial del nostre país, realitzat a partir de la voluntat d’una burgesia selecta, com a escenari exclusiu pels seus rituals socials, en un temps (1922) en què el turisme de masses encara no havia fet acte de presencia. D’un fet urbà autònom i aïllat en una Costa Brava encara no contaminada per la voracitat urbanitzadora i especulativa que ha proliferat durant la segona meitat del segle xx, ha passat a ser un tram més del gran carrer de cornisa que ressegueix la costa. El Camí de Ronda és un episodi d’arquitectura memorable i monumental que resol satisfactòriament els seus objectius, alhora que, un testimoni exemplar d’una manera de ser i de fer. Per això, intervenir en el Camí de Ronda demana, sobretot, la preservació de la seva capacitat de transmetre aquella manera de ser i de fer, sense renunciar a donar compliment a les exigències que el pas del temps planteja. Sota aquesta tensió es desenvolupa el projecte, que s’articula a través de les actuacions següents:

– Neteja: Una operació que tendeix a eliminar els elements de tot tipus que, progressivament i descurosa, s’han anat afegint, cosa que ha degradat i desequilibrat el significat del conjunt. Aquesta operació afecta molt substancialment la vegetació, així com alguns elements construïts, bàsicament murs, escales i parterres.

– Consolidació i reparació de nivells, murs i baranes.

– Substitució d’alguns elements per altres de nous de les mateixes característiques, especialment graons i baranes, tenint molta cura de mantenir les dimensions de les peces, i molt especialment el seu gruix.

– Aportació de nous elements i de noves solucions, especialment en les capçaleres i en les places o miradors, i també en el mobiliari i en la il·luminació.

Ubicació
Camí de ronda de s'Agaró. Castell-Platja d'Aro
Categoria
Espais exteriors
Any
2002
Autors
Promotor
Ajuntament de Castell-Platja d'Aro - Ministeri de Medi Ambient